Om våra böcker

Murar av Bogus Janiszewski – text och Max Skorwider – bild

Utgivningsår 2020

Författare: Bogus Janiszewski

Illustratör: Max Skorwider

“Murar” är inte bara en historisk beskrivning av några utvalda murar. Boken är ett samtal med de unga läsarna om idéen att bygga murar.
Författaren arbetar som lärare och är van att diskutera med ungdomar om olika samhällsproblem på ett enkelt sätt.
Illustratören är en av de mest intressanta grafiska formgivarna som illustrerar barnböcker. Med hjälp av en karakteristisk still skapar han en separat grafisk berättelse.

Barnet utan ord av Laila Björnham

Utgivningsår: 2019

Författare och illustratör: Laila Björnham

En verklighetsskildring om en pojke utan ord. Pojken Emil har en hjärnskada – ett litet svart, verkningslöst område i hjärnan. Vid fyra månaders ålder blev han oskyldigt drabbad och virussmittad av herpes encefalit, och världen förändrades. Autism blev följden. Hans värld blev en annan värld, som bara han själv ser och upplever.

Författaren farmor beskriver sin relation och livet med barnbarnet Emil som fick autism vid 4 månaders ålder efter Herpes encefalit. En fängslande, välskriven berättelse där också poesi och underfundiga, vackra målningar kompletterar. 

Farmor försöker förstå sig på Emils särprägel. Hon ger många konkreta exempel från vardagen på Emils funktionshinder men kan också se den Emil som finns bakom de autistiska dragen. Boken genomsyras av farmors kärlek till Emil och vilja att finnas som stöd för honom. Det blir också gensvar från Emil som kan visa tillgivenhet mot farmor. 

Läsvärt för alla som vill veta mer om autism och inte minst ur ett anhörigperspektiv. 

Bruno Hägglöf,  professor emeritus, överläkare, Barn- och ungdomspsykiatri, Umeå universitet 

ISBN 9789151935836

 

Vågar du? En bok om civilkurage

Utgivningsår: 2019
Författare: Ella Fronczak
Illustratör: Ida Sondell

Vad gör du när någon mobbar en annan? Vågar du ta kontakt och erbjuda din hjälp? Det handlar om civilkurage – en speciell typ av mod, som du och alla andra kan träna upp. I den här boken får du läsa om modiga människor som gjort skillnad i vardagen, i yrkeslivet, i litteraturen och i sociala medier. Författaren Ella Fronczak har en bakgrund som bibliotekarie och kulturchef och har tidigare skrivit boken Tillsammans – en liten bok om svensk demokrati (2018).

ISBN: 978-91-519-2394-9

Sagas första år – en liten hunds dagbok

Utgivningsår: 2019
Författare och fotograf: Eva Töllner

Eva Töllner (f 1949) har en bakgrund som bibliotekarie. Hon har bl.a. arbetat i Botkyrka, Stockholm och Jönköping. Intresset för hundar har alltid funnits och hon har haft många hundar genom åren. På biblioteket i Bankeryd, Jönköpings kommun, drev hon under två år ett av Sveriges första projekt med läshundar.
– En läshund är tränad att sitta eller ligga intill ett barn som läser högt. På så sätt blir barnet tryggare och känner sig säkrare när det läser.
När hundvalpen Saga flyttade in i Evas familj insåg hon att Saga inte skulle bli någon läshund, istället började hon skriva om Sagas liv.

ISBN: 978-91-639-7817-3

Läs mer om Linnéuniversitetets forskning kring bokhunden här.

TILLSAMMANS – en liten bok om svensk demokrati

Nominerad till Publishingpriset 2019 i kategorin fackbok för barn och unga

Utgivningsår: 2018
Författare: Ella Fronczak
Illustratör: Anna Wennberg

TILLSAMMANS är en bok för unga som på ett enkelt sätt och med talande bilder introducerar demokrati och hur det fungerar i Sverige. Författaren Ella Fronczak, bl.a. med bakgrund som skolbibliotekarie, letade länge efter en bok som på ett inspirerande sätt kunde tjäna som diskussionsunderlag för unga om demokrati. Hon beslutade sig slutligen för att skriva den själv.

Målgrupp: unga ca 8-15 år

ISBN: 978-91-639-7817-3

Röster om boken

Vad kan vara viktigare än att tidigt lära barn och ungdomar innebörden av begreppet demokrati? I en värld där fakta förvrängs och tidigare självklara sanningar plötsligt ifrågasätts och där snart sagt ingenting kan tas för givet, just där behövs en bok som Tillsammans – en inte så liten bok om demokrati.  På begränsade 120 sidor hinner både barn och vuxna, som t.ex. nyligen har kommit till Sverige, lära sig det mesta om både direkt och indirekt folkstyre, om demokratins historia, grundlagar, valsystem och folkomröstningar, men också om public service vs kommersiella medier, om sociala mediers roll i politiken och vikten av att vårda demokratin. En viktig och vacker bok om en viktig och vacker politisk idé.
Ulf Tornberg, Btj häfte nr 20/2018

Utmärkt om vår demokrati! De flesta uppskattar vår demokrati men inte lika många vet hur den fungerar. Ella Fronczak har just utkommit med boken Tillsammans: en liten bok om svensk demokrati, som tar sig an den viktiga uppgiften att försöka förklara demokratins beståndsdelar och funktion. Boken är skriven med ett lättillgängligt språk som gör den användbar i såväl sfi-utbildningen som i grundskolans lägre stadier.
– Hans Albin Larsson, professor i historia och utbildningsvetenskap vid Högskolan i Jönköping

Om en vecka är det val i Sverige och det har varit svårt med sonens alla frågor om demokrati och röstning och hur man förklarar allt. Så vi köpte den nyutgivna boken ”TILLSAMMANS” om svensk demokrati, och den är verkligen superbra – och vacker! Vi läste den för några dagar sedan och idag kom sonen bärandes på den och ville att vi skulle läsa den igen! Tack för en viktig bok – som tydligen fungerar även för 5-åringar! Och norska 39-åringar..! Jag lär mycket själv!
– Lene, läsare

Vill tipsa om den här svinsnygga barnboken om demokrati! (Kanske finns det även någon vuxen där ute som inte riktigt minns t.ex. vad Sveriges fyra grundlagar heter, vad de innehåller och vad de har för särställning, eller bara behöver lite allmänt demokratipepp inför valet?) Har du barn i åldrarna 9-12 år är det här dina bäst investerade 259 kr i år.
Johanna, läsare

Den är fantastisk. Pedagogisk, lättläst, vacker och sjukt viktig. De galet vackra illustrationerna är gjorda av Anna Wennberg.
– Kristin Lagerqvist, bloggare, fotograf, kreatör på Krickelin. Inlägget i sin helhet kan läsas här.

Jag skulle gärna sprida den som en storm till alla som uppenbarligen glömt vad demokrati är och är beredda att sätta hela vår trygghet på spel. Vi andra kan läsa den som en påminnelse om allt vi redan visste och framför allt ge den till våra barn. Fakta ska inte behöva vara svårare än såhär. Enkel som frihet alltid borde vara, och förbli. (…) Illustrationerna i boken är ljuvliga och så träffande. Den om diktatur får det att knyta sig magen men jag väljer istället att visa de mjukaste här.
– Sofia Vusir Jansson, bloggare, fotograf, stylist på Mokkasin. Inlägget i sin helhet kan läsas här.